Den rette serveringstemperatur

En af de letteste måder at få en bedre smagsoplevelse ud af en flaske vin er at servere den ved den korrekte temperatur. Lige fra den billige flaske fra Netto til 50,- og op til de dyreste flasker vin, så er en vigtig ingrediens den rette temperatur ved servering. Ellers får man en anden smagsoplevelse end den der var tiltænkt.

I denne artikel finder du du både ud af hvilken serveringstemperatur din vin bør have, men du får også en ræke simple tips til hvordan du rammer den uden et dyrt vinkøleskab.

Serveringstemperaturen

Det at servere en vin ved den korrekte temperatur er desværre ikke så let. Selvom man har købt et lækkert vinkøleskab så er det stadig nødvendigt at vide hvilke vine der skal opbevares ved hvilken temperatur og ikke mindst hvor længe før de skal tages ud for at stige til den rette serveringstemperatur. Du har måske set folk med vinkøleskabe med 3 zoner eller 3 forskellige køleskabe? Det er faktisk det mest ideelle til opbevaring da rødvin, hvidvin og musserende vin kræver tre forskellige opbevaringstemperaturer.

Tilbage til serveringstemperaturen så ligger den i spændet 5°C til 18°C og det afhænger af hvilken vin det er.

Skulle du have den korrekte serveringstemperatur skulle du undersøge hver flaske vin, men der findes heldigvis en række tommelfingerregler som du kan benytte istedet.

 

Rødvin

Den største misforståelse ved rødvine er at de nydes bedst ved stuetemperatur. Skal der være en tommelfingerregel for rødvin nydes den bedst ved 14-16 grader hvilket vil sige at hvis du giver den en time i køleskabet og tager den ud 15 minutter før servering, så bør du nærme dig den korrekte temperatur.

Vin du gerne nyde den med det samme skal du have fat i et vinkøleskab.

 

Hvidvin

Modsat rødvin så er vi gode til at køle vores hvidvin ned, men bliver den for kold så forsvinder en stor del af smagen desværre. Hvidvin kan med fordel opbevares i køleskabet og tages ud 15 minutter før servering. Ved servering skal den gerne ramme 10- 12 grader.

 

Mousserende vin

Mousserende vin er den type vin der bør nydes koldest. Faktisk helt ned til 6-10 grader hvilket for mange vil sige direkte fra køleskabet. Ved den kolde temperatur holdes boblerne små og fine, men hvis den serveres varm risikerer du at den skummer op og boblerne forsvinder. Efter åbning bør flasken holdes på køl, indtil det sidste glas er hældt op.

 

Den avancerede guide

Hvis du ikke har et vinkøleskab med multizone kan det ofte være svært at ramme den perfekte temperatur, men med et par simple tricks kan du faktisk blive ret god til at klare dig med et almindeligt køleskab og lidt tålmodighed. Langt de fleste danskere har deres vin stående i køleskabet eller en vinreol og guiden herunder er netop lavet så de fleste almindelige danskere kan ramme en god serveringstemperatur for deres vin.

 

Kilde: Conchaytoro.com

 

42 år, fra København og uddannet folkeskolelærer. Min passion for vin startede da jeg tømte forældrenes barskab og fandt en flaske kirsebærvin, heldigvis har mine smagsløg udviklet sig siden, men det er den samme glæde der kommer frem idag som da jeg første gang fandt den flaske bagerst i skabet.
Indlæg oprettet 3

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk