Den rette serveringstemperatur

Den avancerede guide

Hvis du ikke har et vinkøleskab med multizone kan det ofte være svært at ramme den perfekte temperatur, men med et par simple tricks kan du faktisk blive ret god til at klare dig med et almindeligt køleskab og lidt tålmodighed. Langt de fleste danskere har deres vin stående i køleskabet eller en vinreol og guiden herunder er netop lavet så de almindelige danskere, som du og jeg, kan ramme en god serveringstemperatur for vores vin.

Én af de letteste måder at få en bedre smagsoplevelse ud af en flaske vin, er at servere den ved den korrekte temperatur. Uanset drue, årgang eller pris – fra den billige flaske fra Netto til de dyreste flasker vin, er en vigtig og afgørende ingrediens den rette temperatur ved servering. Ellers får man en anden smagsoplevelse end den der var tiltænkt.

I denne artikel finder du både ud af hvilken opbevarings- og serveringstemperatur, din vin bør have, men du får også en række simple tips til, hvordan du rammer den uden et dyrt, eksklusivt vinkøleskab eller en kølig vinkælder med de helt rigtige lys- og fugtighedsforhold.

Opbevaring

Helt grundlæggende er der især tre forhold, man skal være opmærksom på, når det drejer sig om vinopbevaring: Vin bør lagres I mørke, kølige rum med den rette luftfugtighed, hvilket bedst opfyldes I en mørk, kølig kælder eller skab; vin bør opbevares i lugt- og aromaneutrale rum; vin skal opbevares horisontalt.

Et almindeligt køleskab er ikke velegnet til opbevaring af vin over længere tid. Vibrationen fra kompressoren, aromaer og lugte fra køleskabets andre madvarer, lyset og de skiftende temperaturer, der opstår når skabet åbnes og lukkes adskillige gange dagligt, skaber for mange udefrakommende påvirkninger, og gør køleskabet til en dårlig opbevaringsløsning.

Imidlertid er der fremstillet særlige vinkøleskabe til lagringen og kølingen af vin. Disse kølende vinskabe er med en konstant temperatur samt den helt rigtige luftfugtighed, helt ideel for længerevarende opbevaringen af vin.

Mange gør det, men selvom den dekorative vinreol ser godt ud I stuen eller køkkenenet, er det ikke en god måde, at opbevare de kostbare røde og hvide væsker. Som med køleskabet, er temperatursvingningerne her også for store: Brændeovnen, gulvvarmen og solen, der skinner ind af vinduerne, såvel som radiatoren, der bliver tændt og slukket, vinduerne, der åbnes og lukkes forårsager alt sammen svingninger i temperaturen, der påvirker dine flasker.

Skabsopbevaring

Har du ikke en ekslusiv vinkælder eller et vinkøle- eller opbevaringsskab, kan du også lægge dine flasker I et mørkt, køligt skab i dit soveværelse, kælder, bryggers eller lignende. Er det svært at finde et tilstrækkeligt mørkt lagersted I dit hjem, kan du holde sollys og andre lyskilder væk fra vinen ved at pakke flaskerne ind I I papir eller aviser, eller rulle dem ind I et viskestykke eller andet stof og lægge dem I en pap- eller trækasse.

Sørg desuden for, at opbevare vinflaskerne, såfremt de er med korkprop, liggende, således at korkproppen via berøring med vinen ikke udtørrer.

Serveringstemperaturen

Den gode, gamle vinkælder er det bedste sted for opbevaring af din vin såfremt der er de rigtige forhold hvad angår lys, luft og luftfugtighed. I og med at en kælderen er afskærmet for UV-stråler, har en lav, konstant temperatur, samt udgør et roligt, vibrationsfrit rum, har vinen her ideelle forhold.

Besidder du ikke et stort, rustikt murstensbygget slot med tilhørende vinkælder, findes der – omend mindre imposante – yderst gode alternativer.

Det at servere en vin ved den korrekte temperatur er desværre ikke så let. Selvom man har købt et moderne vinkøleskab, er det stadig nødvendigt at vide, hvilke vine der skal opbevares ved hvilken temperatur, og ikke mindst hvor lang tid inden den skal hældes i glassene, de skal tages ud for at stige til den rette serveringstemperatur. Du har måske set folk med vinkøleskabe med 3 zoner eller 3 forskellige køleskabe? Et sådan køleskab er det mest ideelle til opbevaring, da rødvin, hvidvin og musserende vin kræver tre forskellige opbevaringstemperaturer.

Tilbage til serveringstemperaturen så ligger den i spændet 5°C til 18°C og det afhænger af hvilken vin det er.

Skulle du have den korrekte serveringstemperatur skulle du undersøge hver flaske vin, men der findes heldigvis en række tommelfingerregler som du kan benytte istedet.

Rødvin

Den største misforståelse ved rødvine er at de nydes bedst ved stuetemperatur. Skal der være en tommelfingerregel for rødvin nydes den bedst ved 14-16 grader hvilket vil sige at hvis du giver den en time i køleskabet og tager den ud 15 minutter før servering, så bør du nærme dig den korrekte temperatur.

Vil du gerne nyde den med det samme, skal du have fat i et vinkøleskab.

Hvidvin

Modsat rødvin så er vi gode til at køle vores hvidvin ned, men bliver den for kold, så forsvinder en stor del af smagen desværre. Hvidvin kan med fordel opbevares i køleskabet og tages ud 15 minutter før servering. Ved servering skal den gerne ramme 10- 12 grader.

Mousserende vin

Mousserende vin er den type vin der bør nydes koldest. Faktisk helt ned til 6-10 grader hvilket for mange vil sige direkte fra køleskabet. Ved den kolde temperatur holdes boblerne små og fine, men hvis den serveres varm risikerer du at den skummer op og boblerne forsvinder. Efter åbning bør flasken holdes på køl, indtil det sidste glas er hældt op.

Kilde: Conchaytoro.com

42 år, fra København og uddannet folkeskolelærer. Min passion for vin startede da jeg tømte forældrenes barskab og fandt en flaske kirsebærvin, heldigvis har mine smagsløg udviklet sig siden, men det er den samme glæde der kommer frem idag som da jeg første gang fandt den flaske bagerst i skabet.
Indlæg oprettet 3

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk