Vinguide Chile

Chile er for rigtigt mange forbrugere et ukendt vinland, det på trods af, at det sydamerikanske land er et af de absolut førende vinproducerende lande i verden på niveau med andre de store vinlande som Frankrig og Italien. Både hvad angår mængde og kvalitet. Landet byder på mange forskellige druesorte, hvor i blandt størstedelen af dem, man ser I butikkerne, omfatter nogle af de allermest kendte sorter af fransk oprindelse, Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og Sauvignon Blanc. De franske druer blev indført I chile i forbindelse med en modernisering af landets vinindustri I 1850’erne, hvor vingårde blev oprettet med bistand fra franske vineksperter, og har altså siden været dominerende I den chilenske vinproduktion. Fra 1980 er der igen sket store moderniseringer, og de bedste vine laves i fransk stil til eksport.

Hvad der er særligt ved Chile som vinland, er I høj grad landets geografi, som dels skaber helt særlige klimatiske forhold, dels har reddet landet fra vinlusplagen i 1860’erne, da den tilintetgjorde vindruer I den resterende del af sydamerika og Europa. Denne bevarelse af gamle stokke, gør, at mange vine I dagens Chile laves på druer fra orginale, upodede vinstokke. Jo ældre vinrankerne er, desto højere er koncentrationen og nuancerne i de druer, planten producerer.

Chile er det førende vinland i Sydamerika hvad angår kvalitet. Landet producerer fantastisk vin med mange af de sorter vi kender i forvejen. Der fremstilles årligt mere end 500 mio. flasker fra et vinareal på 65.000 ha. Vinavlen blev grundlagt i 1550’erne af spanske munke, der plantede den røde såkaldte “missionsdrue”, der nu går under navnet pais. Den bliver fortsat dyrket, men bliver typisk kun drukket af chilenerne selv og ikke produceret til eksport, hvor de mest internationalt kendte druesorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Muscadelle, Chardonnay og Sauvignon Blanc har taget over.

Den chilenske vinproduktionen har en lang historie, der går helt tilbage til 1600-tallet hvor spanske erobrere bragte vinstokke med sig. Efterfølgende viste det sig at være en god idé, for landet rummer nemlig nogle af de bedste betingelser i verden for vindyrkning. Faktisk er betingelserne for vinstokkene fuldt ud på højde med dem man finder i Sydfrankrig, hvor den høje varme og rigeligt med sollys kombineret med en frisk vind far havet, god luftfugtighed og muligheden for at vande planterne giver perfekte betingelser for at lave vin i verdensklasse. Undersøgelser peger endda på, at den chilenske vin indeholder en højere andel af det sunde, naturlige antioxidant, flavanol, end nogen andre vine.

Herunder kan du se en video om vin fra Chile.

Chiles klima er generelt stærkt påvirket af den kolde Humboldstrøm, der løber nordpå langs den sydamerikanske vestkyst, samt af Andesbjergene, de højeste bjerge på det amerikanske kontinent. Vekselvirkningen mellem bjerge og hav bevirker, at der hver dag skiftevis blæser en vind fra vest og øst i et halvørkenagtigt klima. Disse klimatiske forhold gør, at svampe og insekter har svære betingelser, og at vinplanterne derfor kun behøver et minimum af sprøjtemidler. De fleste år slet ingenting. I skøn kombination med en ekstremt frugtbar jordbund, gør disse omstændigheder landet til et paradis for vinproducenter – og elskere. Druerne vælter op af jorden, og man har ikke behov for at høste for tidligt (eller for sent) af hensyn til vejret. Man høster lige nøjagtig der, hvor druerne er bedst.

Landets topografi – indlemmet af det kolde Stillehav mod vest, de snedækkede Andesbjerge mod øst, Atacama-ørkenen mod nord og I syd af det fjerne mod Patagonia – udgør en naturlig beskyttelse på alle sider.

Som følge af geografiske beskyttelse blev Chile ikke berørt af phylloxera-plagen, der ramte og ødelagde de fleste af verdens vingårde i 1860’ernede, hvor den første gang blev observeret i Provence i Frankrig i 1863. Phylloxera er en lus, der angriber vinstokkens rødder, hvor den spiser barken og efterlader stokken stærkt udsat for jordens naturlige bakterier, hvilket med størst sandsynlighed fører til vinstokkens død. Chile er det eneste store vinproducerende land, der er fri for phylloxera. Således er det sydamerikanske land i dag hjemsted for nogle af verdens ældste vinstokke, hvoraf mange er uforædlede og stadig gror på deres egne grundstammer den dag i dag. Som en vinranke bliver ældre bliver de druer, den producerer, mere koncentrerede og nuancerede, hvilket gør Chiles præ-phylloxera vinstokke til et kæmpe aktiv for chilenske vinproducenter.

På trods af, at manglen på vand kan være en udfordring for vinproducenterne I det de yderst solskinsrige land med ørkenlignende klimatiske forhold, gør Chiles tørre klima det til et naturligt sted for økologisk, biodynamisk og bæredygtig vinproduktion. Faktisk er 75 procent af al eksporteret chilensk vin produceret bæredygtigt.

42 år, fra København og uddannet folkeskolelærer. Min passion for vin startede da jeg tømte forældrenes barskab og fandt en flaske kirsebærvin, heldigvis har mine smagsløg udviklet sig siden, men det er den samme glæde der kommer frem idag som da jeg første gang fandt den flaske bagerst i skabet.
Indlæg oprettet 3

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk