Her på siden finder du informationer om Chile og chilensk vin. Hjemmesiden er lavet med stor passion for vin fra netop dette område. Du kan læse mere om, hvad der gør Chile til et exceptionelt vinland, deres historie fortalt gennem vinen, og naturligvis mine meninger om de forskellige områder, vingårde og vine.
Du finder også gode råd til, hvordan du bedst serverer din vin, hvilken temperatur den skal have, og hvilken mad der er perfekt at spise til. Chilensk vin tilbyder lidt af det hele, særligt det bedste vi kender fra Frankrig og Californien, men de har også eksperimenteret med tyske hvidvine. Denne vinmangfoldighed gør, at der er noget for enhver smag, og enhver kan finde noget i chilensk vinkultur, der passer til dem.
Vin i Chile tilbyder noget for alle, der elsker vin, og her på siden kan du finde alt, der er værd at vide om druer, vingårde, kultur, klima og vin historie. Alle disse faktorer fortæller noget, om den vin vi drikker i dag, så når vi drikker vin fra Chile, så er det landet, vi smager på.
Chiles rige vinhistorie
Vindyrkning i Chile har en lang historie, der begynder allerede i det 16. århundrede, da spanske missionærer erobrer landet. Med sig bringer de den almindelige vinplante, vitis vinifera, som de har dyrket hele vejen ned gennem Latinamerika og særligt i området omkring Peru.
Først i det 19. århundrede kommer de franske sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Carmenère til landet, og her begynder Chiles vin historie for alvor. Faktisk har vin i Chile den da i dag langt mere tilfælles med franske vine end de spanske, og derfor flytter mange franske vinbønder også til Chile i løbet af det 20. århundrede.
Klimaet i Chile har altid været perfekt til vinproduktion, men fordi landet er så langstrakt fra det tropiske nord til det arktiske syd, ligger størstedelen af produktionen i dalene i midten af landet. I dag er Chile den 7. største vinproducent i verden, og i en årrække var de i top, når det gjaldt eksport af deres vine. Temperaturen i området så velbalanceret, at økologiske vine fra Chile er særdeles populære og velsmagende.
Chile er, efter næsten 500 år med vindyrkning, rig på fortællinger om den lille drue, vi holder så meget af. Jeg har altid været betaget af historien om de mange, små vingårde i landet, der har lagt mit hjerte nær, lige siden jeg besøgte området for første gang. Derfor har jeg lavet hjemmesiden chile-vin.dk, hvor jeg både vil tale om selve vinen, men også tilføje den historiske dimension, som giver noget ekstra til vinoplevelsen.
Et perfekt klima til at lave vin
Chile er et langstrakt land på Sydamerikas vestkyst, der strækker sig over 4.000 kilometer langs havet. Landet er omgivet af helt naturlige grænser med Atacamaørkenen i nord, Andesbjergene mod øst, Antarktis mod syd og Stillehavet mod vest. Disse unikke forhold har efterladt landet relativt isoleret fra resten af verden.
Chiles geografi er så mangfoldig, at der er gode muligheder for mange slags vinproduktion. I dalene i midten af landet er forholdene fantastiske til at dyrke vin. Dalene fanger den varme luft om dagen, mens kølig luft strømmer ned fra bjergene om aftenen. Det skaber en høj koncentration af syre i de modne druer, som sikrer et højt indhold af flavonoler – det vi kender som antioxidanter.
Antioxidanter er kemiske stoffer, der kan findes i mineraler og vitaminer. Vi optager det i kroppen fra frugt og grønt, og det hjælper mod bekæmpelsen af de skadelige virkninger, som ilt kan have mod levende væv.
Da Chile ligger på den sydlige halvkugle, ligger deres sommer fra november til marts, og de har derfor en lang periode, hvor de har mulighed for at høste. Det giver dem en fordel i forhold til andre lande, da Chile kan producere vin, når vinteren gør det umuligt for lande som Frankrig og Italien af følge med.
Chiles vindistrikter ligger i samme frugtbare middelhavsklima som Sydfrankrig og Californien. Faktisk er Chiles klima så rigt og mangfoldigt, at mange af druerne, vi kender fra Europa, kan dyrkes og høstes der. Pinot Noir har gunstige forhold, det samme gælder de typisk franske druer som Cabernet Franc, Cabernet Sauvignong, Merlot, Semillon, Sauvignon Blanc og Chenin Blanc. Mange af disse druer er inspireret af Bordeaux-egnens vinproduktion. I Chile finder du dog også typiske vine, du finder i den tyske vinproduktion. Det gælder i særdeles Riesling men også druer som Gewürztraminer, der kan vokse længere sydpå i det chilenske landskab.
Økologisk vin fra Chile
Da vinproduktionen i Chile ligger beskyttet fra andre dele af verden, har vinbønderne undgået de plager, som eksempelvis europæiske vingårde har kæmpet med. Da vinlussene angreb den europæiske produktion i midten af det 19. århundrede, så Chiles dengang sparsomme vinavl sig helt fri, og mange franske bønder emigrede i den forbindelse til landet for at udnytte det rige og mangfoldige klima i landet.
Det betyder i dag ikke bare, at Chile laver vin efter fransk ekspertise og traditioner. De har også holdt deres brug af pesticider og sprøjtegifte nede på et minimum. Chilenske vine er derfor i vid udstrækning brygget efter økologiske principper, fordi klimaet har tilladt det. Sammen med en mineralholdig jordbund er det pålidelige klima skyld i, at meget få skadedyr har fundet vej ti markerne.
Chiles klima giver de optimale forhold til en biodynamisk vinkultur, der giver druerne mulighed for at trives fri fra skadedyr og andre plag