Chiles vin er rig på historie, og det kan smages i deres frugtige kvalitet og nuancerne i druen. Chiles geografi har sørget for at beskytte de originale vinstokke, der blev plantet i midten af det 19. århundrede af franske tilflyttere, og det giver nogle dybere smagsnuancer, end vi oplever i vine fra eksempelvis Frankrig, der har været igennem plager og kriser. Det har chilensk vin været skånet for, og det kan smages i de bedste vine fra Chile i dag.
Selvom vinstokkene har holdt i snart et par hundrede år, har Chile dog ikke de samme, gamle vingårde, som vi kender det fra Frankrig. De fleste mærker af chilensk vin er forholdsvis nye og særligt i slutningen af det 20. århundrede oplevede chilensk vin en voldsom stigning i popularitet. Det betød at eksporten steg, og antallet af vingårde eksploderede.
Før 1980 blev chilensk vin betragtet som lav kvalitet kun til indenrigssalgs, men her skete der noget. Globaliseringen gjorde verden opmærksom på, hvilke fantastiske klimaforhold, som Chile tilbyder vinavlen og det kan mærkes. I dag er Chile ikke desto mindre kendt for at producere vine til fantastiske priser, hvilket imidlertid ikke betyder, at der ikke findes fantastiske vine blandt de chilenske røde og hvide dråber.
Optimale forhold til vin
Chiles vin historie går helt tilbage til de spanske missionærer, der tog den almindelige vinsort, vitis vinifera, med sig fra Europa og plantede den ned langs kysten omkring Stillehavet i Peru og Chile. Kystlinjen i Chile er omkring 4500 km langs det kølige Stillehav, og det giver nogle optimale betingelser for vinproduktion i området omkring Santiago.
Dette klima betyder, at Chile producerer vine, der både har en klar, frugtig og krydret karakter lignende den franske vin. Dette er dog ikke så mærkeligt da mange af druesorterne er direkte transporteret fra Frankrig som del af en modernisering af vinavlen i midten af det 19. århundrede. Mange vinproducenter fra Bordeaux investerede efterfølgende tungt i regionen.
Da phylloxera-lusen gjorde kål på mange af de franske vingårde i samme periode, valgte mange af de franske vinbønder simpelthen at emigrere til Chile, hvor forholdene for at dyrke var optimale og beskyttede mod de plager, der hærgede i Europa. Med sig tog de ikke bare druer og sorter, men også deres ekspertise, som kan smages helt op til de vine, der produceres i Chile i dag.
Her kan du læse mere om Chiles 5 vigtigste vinsorter. Du kan lære om, hvordan de smager, og hvilke specifikke regioner, de respektive druer dyrkes i. Du får mere at vide om hvilke årgange, du med fordel kan tjekke ud, hvis du vil finde de bedste versioner af druesorter og vine fra Chile. Når du først ved, hvad du skal kigge efter på etiketten, vil du være I stand til at finde de bedste vine fra Chile, der smager fantastisk og emmer af vinavlens historie.
Top 5
- Cabernet Sauvignon
- Chardonnay
- Sauvignon Blanc
- Bordeaux Blends
- Carménère
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon er den mest plantede druesort i Chile. Den chilenske Cabernet Sauvignon har typisk en lysere farve, er mindre tannisk end andre Cabernet Sauvignon’er, hvilket vil sige at den har en langt mindre markant præg af tanniner (garvesyre). Cabernet Sauvignon’en har en saftig smag af sort kirsebær, blommer, røget paprika og – på nogle mere raffinerede eksempler – mynte.
Især Maipo-dalen er blandt vineksperter kendt for sine dristige Cabernet-stilarter, der besidder mørkere noter af brombær og kakaopulver. Colchagua og Rapel Valley tilbyder vine med noter af sort frugt og trækuls- og grafitaromaer.
Chardonnay
Den chilenske Chardonnay leverer en tropisk frugtsmag, som du ligeledes finder i californisk Chardonnay. Chiles stillehavskyst og de kølige havbriser tilfører imidlertid den chilenske chardonnay en ekstra surhedsgrad. I denne vin får du minerale noter af citron, ananas, bagt fersken og marengs akkompagneret af et cremeagtigt, krydret præg.
Inden for Aconcagua Valley er der flere underregioner, blandt andet Casablanca Valley, San Antonio Valley og Leyda Valley, som er værd at kigge efter på din chilenske chardonnay-vinflaskes mærkat. Også i nord har Limarí-dalen fremstillet fremragende eksempler, og i det dybere syd producerer Malleco Valley elegant Chardonnay med magre noter af karambol (stjernefrugt) og mineraler.
Sauvignon Blanc
Chile er absolut stedet, hvor man skal kigge efter en pinkant Sauvignon Blanc med mineralske noter til en fantastisk pris. Selv landets bedste Sauvignon Blanc-vine ligger normalt på en pris på under $ 25. Vinen har karakter af citron, lime, hvid fersken og grapefrugt bagt med en pirrende stenet finish.
Mange af de bedste chilenske Sauvignon Blanc-druer vokser sammen med Chardonnay i Aconcagua, herunder Casablanca, San Antonio og Leyda-dalen. Ligeledes vil du også kunne også kunne finde spændende vine fra Colchagua Valley, samt fra den nordlige del af Elqui Valley, hvor vinmarkerne ligger beskyttet fra solen i små, stejle dale.
Bordeaux Blends – i chilensk stil
Chile skaber igennem en blanding af druerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Carménère, Petit Verdot, Malbec og nogle gange Syrah sin egen version af den klassiske Bordeaux Blend. Disse blandinger giver nogle af de fineste vine fra Chile, og du vil ofte se dem mærket med et sammensat navn, såsom Auma, Alpha M, Don Maximiano, Aluvion. Netop på grund af den brede vifte af potentielle blandingsformer varierer smagene lidt, men den generelle smagsprofil giver rige smage af blommer, brombær og hindbær, med salte accenter af oliven og peber med en mineralsk, røget finish.
Maipo-regionen har vist sig at være stedet for Cabernet Sauvignon. Imidlertid er nogle fremragende producenter dog desuden dukket op i Los Lingues i Alto Colchagua og Aconcagua, der leverer lige så fantastiske vine.
Carménère
Mens phylloxera-plagen I 1867 udryddede stort set Carménère-sorten I hele Frankrig og Europa, er den over de sidste 150 blevet bevaret i Chile, hvor avlere fejlagtigt forvekslede den med med druesorten Merlot da den blev overført til dyrkning I Chile I midten af 1800-tallet. Denne fejl har sandsynligvis forårsaget sortens overlevelse.
Carménère minder om Merlot’en for så vidt at den ligeledes besidder en saftig stil med en let krop med toner af blomme og sort kirsebærfrugt akkompagneret med mild tannin. Hvad der adskiller den fra Merlot, er Carménère’s højere indhold af en aromaforbindelse kaldet Pyrazine, som giver vin en mere krydret smag af sort peber, paprika og kakaopulver. Dette er en helt fantastisk madvin fremstillet af en af Chiles dyre druer.
De finere eksempler på Carménère findes i små områder inden for det større Rapel Valley-område, herunder Peumo i Cachapoal og Apalta i Colchagua.
Find den rette årgang til dig
Der er altid gode og dårlige årgange for vin. Vejret er meget omskifteligt og fra et år til et andet kan der være enorm forskel på smagen af den samme drue. Det interessante ved Chile, der gør det til et prægtigt vinland, er, at klimaet sjældent påvirkes på samme måde, som det gør i Europa. Det har den konsekvens, at når vi har en dårlig vinhøst i Sydeuropa, kan høsten samme år være helt fantastisk i Chile.
Det betyder imidlertid også, at du skal til lære helt nye årgange at kende, og ikke kan gå ud fra de tommelfingerregler, du har opsat for eksempelvis de sydfranske vine. Til gengæld er du garanteret en spændende smagsoplevelse for hver årgang. Hvis den franske årgang ikke smager dig, så kan du altid prøve den chilenske ad. Klimaet i Chile gør, at næsten hver årgang har noget nyt og smagfuldt at byde på.
Her er en kort oversigt over nogle af top fem vinenes årgange, du kan kigge efter, hvis du vil opleve den respektive vin fra sin allerbedste side.
Carbernet Sauvignon: Årene 2009 og 2011–2014 bød alle på rødvine af fremragende kvalitet. I særdeleshed 2009, 2011 and 2013. Hav in mente at 2015 var et meget varmt år, hvorfor Carbernet Sauvigon’erne fra dette år kan være en smule mere tanniske end normalt.
Chardonnay: I årene 2014, 2013 og 2012 blev der produceret fantastisk Chardonnay. Mens vinene fra 2015 kan forekomme en smule kraftesløse, har 2016 potentialet for rigtigt gode hvidvine.
Sauvignon Blanc: Som med Chardonnay er 2014, 2013 og 2012 nogle rigtigt gode år for Sauvignon Blanc. Også 2016 har her potentiale, da de hvide druer blev høstet inden sensommerens regn.
Bordeaux Blends: Årene 2009 såvel som 2011–2014 leverede rødvine af utroligt høj kvalitet, især 2009, 2011 pg 2013. Da 2015 som sagt var et usædvanligt varmt år, vil denne årgang være en anelse mere tannisk.
Carménère: 2009 og 2011–2014 all gav anledning til fantastiske rødvine, I særdeleshed 2009, 2011 and 2013. 2015 varme har dog også givet Carménère en anelse mere tanniner end normalt.