For mange danske forbrugere er Chile et ukendt vinland. Og det er på trods af, at det sydamerikanske land er et af de absolut førende vinproducerende lande i verden, helt på niveau med store producenter med stolte vintraditioner som Frankrig og Italien både hvad angår mængde og kvalitet. Landet byder på mange forskellige druesorter, hvoriblandt størstedelen af dem, man ser i butikkerne, omfatter nogle af de allermest kendte sorter af fransk oprindelse som Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot
Noir og Sauvignon Blanc
De franske druer kom til i Chile i forbindelse med moderniseringen af landets vinindustri i midten af det 19. århundrede. Her blev mange vingårde oprettet med bistand fra franske vineksperter, og lige siden har fransk ekspertise været dominerende i den chilenske vinproduktion. I årene omkring 1980 sker der igen store moderniseringer, og i dag laves den bedste vin fra Chile i fransk stil og eksporteres til resten af verden. I mange år har Chile været et af de førende vineksportører i verden.
Den bedste vin fra Amerika
Det særlige ved Chiles rødvin og landet som vinproducent ligger i høj grad landets geografi. Vin i Chile er produceret under helt særlige klimatiske forhold, som geografien i området mellem Andesbjergene og Stillehavet tillader. Derudover så landet sig fri fra vinlusplagen i 1860’erne, der tilintetgjorde vindruer og ødelagde vinproduktionen i store dele af Sydamerika og Europa. Det betyder faktisk, at mange af de vine, der bliver produceret i Chile i dag, laves på druer fra originale, upodede vinstokke. Jo ældre vinrankerne er, desto højere er koncentrationen og nuancerne i de druer, planten producerer.
Chile er det førende vinland i Sydamerika, hvad angår kvalitet. Landet producerer fantastisk vin med mange af de sorter, vi kender i forvejen. Der fremstilles årligt mere end 500 mio. flasker fra et vinareal på 65.000 hektar. Det svarer til over 90.000 fodboldbaner.
Vine fra Chile er rig på historie
Vin i Chile går helt tilbage til midten af det 16. århundrede, hvor de spanske munke plantede den røde såkaldte “missionsdrue”, der nu går under navnet pais. Den bliver fortsat dyrket, men bliver typisk kun drukket af chilenerne selv og ikke produceret til eksport. I dag er det den franske vintradition, der har overtaget, så de mest internationalt kendte druesorter i vine fra Chile er Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Muscadelle, Chardonnay og Sauvignon Blanc. Chiles rødvin passer derfor særligt godt til dem, der er til franske vine.
Den chilenske vinproduktion har en lang historie, der går helt tilbage til det 16. århundrede, hvor de spanske erobrere bragte vinstokke med sig nordfra. Det viste sig at være en god idé, for landet som Chile ligger i rummer nogle af de bedste betingelser for vindyrkning i verden. Faktisk er betingelserne for vinstokkene fuldt ud på højde med dem man finder i Sydfrankrig, hvor den høje varme og rigeligt med sollys kombineret med en frisk vind fra havet, god luftfugtighed og muligheden for at vande planterne giver perfekte betingelser for at lave vin i verdensklasse. Undersøgelser peger endda på, at den chilenske vin indeholder en højere andel af det sunde, naturlige antioxidant, flavanol, end nogen andre vine.
Herunder kan du se en video om vin fra Chile.
De optimale forhold til at dyrke vin
Chiles klima er generelt stærkt påvirket af den kolde Humboldtstrøm, der løber nordpå langs den sydamerikanske vestkyst, samt af Andesbjergene, der er de højeste bjerge på kontinentet. Chile ligger lige mellem høje bjerge og frisk havluft, og vekselvirkningen mellem de to bevirker, at der hver dag skiftevis blæser en vind fra vest og øst i et halvørkenagtigt klima. Disse klimatiske forhold gør, at svampe og insekter har svære betingelser, og vinplanterne behøver derfor kun et minimum af sprøjtemidler for at overleve. De fleste år behøver de slet ingenting.
I skøn kombination med en ekstremt frugtbar jordbund forvandler disse betingelser landet til et paradis for vinproducenter – og vinelskere naturligvis. Druerne vælter op af jorden, og der er aldrig behov for at høste for tidligt (eller for sent) af hensyn til vejret. Der høstes, hvor druerne er bedst. Landets topografi – indlemmet af det kolde Stillehav mod vest, de snedækkede Andesbjerge mod øst, Atacama-ørkenen mod nord og Patagonia i det fjerne syd – udgør en naturlig beskyttelse fra alle sider.
Godt beskyttet vin i Chile
Som følge af geografiske beskyttelse blev Chile ikke berørt af phylloxera-plagen, der ramte og ødelagde de fleste af verdens vingårde i 1860’erne. Fra plagen første gang blev observeret i Provence i 1863 spredte den sig hurtigt til resten af verden gennem handelsvej, og langt over to tredjedele af al europæisk vinproduktion blev ødelagt.
Phylloxera er en lus, der angriber vinstokkens rødder, hvor den spiser barken og efterlader stokken stærkt udsat for jordens naturlige bakterier. Det fører med stor sandsynlighed til vinstokkens død. Chile er det eneste store vinproducerende land, der er fri for phylloxera. Således er det sydamerikanske land i dag hjemsted for nogle af verdens ældste vinstokke, hvoraf mange er uforædlede og stadig gror på deres egne grundstammer den dag i dag.
Og det kan smages. Som en vinranke bliver ældre, bliver de druer, den producerer, mere koncentrerede og nuancerede, hvilket gør Chiles præ-phylloxera vinstokke til et kæmpe aktiv for chilenske vinproducenter er derfor særligt smagsholdige, fordi de bærer flere hundrede års historie med sig i sine druer.
På trods af, at manglen på vand kan være en udfordring for vinproducenterne i det yderst solskinsrige land med ørkenlignende, klimatiske forhold, gør Chiles tørre klima det til et naturligt sted for økologisk, biodynamisk og bæredygtig vinproduktion. Faktisk er op imod 75 % af al eksporteret chilensk vin produceret under bæredygtige forhold.